Keylogger nedir
Contents
Keylogger nedir
Webdeki keyloggerlar hakkında çok fazla bilgi var, ancak keyloggerların çeşitli nüanslarını geliştirme ve kullanımını ayrıntılı olarak açıklayan makaleler bulmak gerçekten zor.
Bu yüzden bu makale yazılmıştır.
Bir keylogger veya tuş vuruşu kaydedicisi tuş vuruşlarını, yani bilgisayar klavyesinde hangi tuşlara basıldığını kaydeden bir yazılım programı veya bir donanım cihazıdır.
Tuş kaydedicinin eşanlamlısı tuş vuruşu kaydedici ve gerçekleştirdiği eyleme tuş vuruşu günlüğü veya klavye yakalama denir.
Yazılım tuş kaydedicilerinin ve donanım eşdeğerlerinin - donanım tuş kaydedicileri - kullanımı, tamamen farklı iki teknolojiyi temel alır, yani tuş vuruşlarını farklı bir şekilde kaydeder.
PC kullanıcıları farklı; bilginin işlenmesinde farklı rol oynarlar. Herhangi bir kullanıcı olabilir:
- bir işletim sisteminin geliştiricisi;
- bir yazılım geliştiricisi;
- bir işletmenin CEOsu;
- işletme sahibi;
- kurumsal bilgisayar ağının yöneticisi;
- yönetici ayrıcalığına sahip bir bilgisayar kullanıcısı;
- bir işyeri PC kullanıcısı;
- bilgisayarın sahibi olan bir kullanıcı;
- bir Bilgi Güvenliği Uzmanı;
- vb.
Keyloggerları faaliyetlerinde kullanmanın makul olup olmadığını belirleyen bu kişilerdir.
Herhangi bir teknolojinin kullanımının yararlı veya zararlı olabileceği yaygın bir bilgidir; bu, bilgisayar kullanarak bilgilerin işlenmesi için de geçerlidir.
Keylogger ların yasal ve yasadışı kullanımı arasındaki belirsiz çizgi nerede?
Cevap basit - sadece bu tuş kaydedicilerin nasıl uygulandığına göre ayırt edilebilir! Güvenlik yönetimi ve güvenlik ihlali arasındaki çizgiyi görmenizi sağlayan uygulama yöntemidir.
Yetkisiz kullanım (yasadışı kullanım) terimi, keyloggerın yerel bir ağın (örneğin bir şirketin veya kuruluşun) veya belirli bir kişisel bilgisayarın sahibi (güvenlik yöneticisi) bilgisi olmadan kurulduğu anlamına gelir. "Yetkisiz faaliyet" kavramı, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerindeki "yasadışı faaliyet" kavramına oldukça yakındır.
Yetkisiz keyloggerlar (hem yazılım hem de donanım olanlar) casusluk cihazları veya casus yazılım (casus yazılım, casus program, tuş kaydedici ) olarak adlandırılır.
Yetkisiz kullanımları genellikle yasadışı faaliyetlerle ilişkilidir. Kural olarak, yetkisiz kullanım için casus yazılım ürünleri, yükleme sırasında herhangi bir ileti görüntülemeyen veya pencereleri açmayan paketlenmiş bir yürütülebilir dosyayı yapılandırabilir ve alabilir. Ayrıca, bu ürünler, kullanıcının bilgisayarına önceden yapılandırılmış bir modül teslim edebilen ve uzaktan yükleyebilen yerleşik araçlara sahiptir, yani yükleme işlemi kullanıcının bilgisayarına doğrudan fiziksel erişim olmadan gerçekleşir ve genellikle yönetici ayrıcalığı gerektirmez.
Yetkili kullanım (yasal / yasal kullanım) terimi, keyloggerın yerel bir ağın (örneğin bir şirketin veya kuruluşun) veya belirli bir kişisel bilgisayarın sahibinin (güvenlik yöneticisi) bilgisi ile kurulduğu anlamına gelir. Yasal olarak kullanılan tuş kaydediciler (yazılım veya donanım olanlar) genellikle çalışan izleme yazılımı, ebeveyn kontrol yazılımı, erişim kontrol yazılımı, personel güvenlik programları vb. Olarak adlandırılır. Kural olarak, bu tür yazılım ürünleri fiziksel erişim gerektirir kullanıcının bilgisayarına ve yöneticinin bunları yapılandırmak ve yüklemek için yönetici ayrıcalığına sahip olması gerekir.
Ne için kullanılırlar
Keyloggerların yetkili kullanımı, yerel bir bilgisayar ağının sahibinin (güvenlik yöneticisi) veya bilgisayarın sahibinin (yönetici) şunları yapmasına izin verir:
- kritik kelimelerin veya kelime öbeklerinin (yani üçüncü şahıslara açıklanması maddi kayba yol açacak olanlar) yazıldığı tüm durumları tanımlamak;
- erişim parolası herhangi bir nedenle (çalışanın hastalığı, personelin kasıtlı eylemleri, vb.)
- tüm kaba kuvvet saldırılarının vakalarını derhal belirleyin (yerelleştirin);
- kurumsal kişisel bilgisayarların çalışma süresi dışında kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin ve evet ise, o zaman nelerin yazıldığını belirleyin;
- bilgisayar olaylarını araştırmak;
- personelin dış etkilere tepkilerinin ne kadar doğru, verimli ve yeterli olduğunu belirleyen bilimsel araştırmalar yapmak;
- bilgisayar sistemlerinin arızalarından sonra kritik bilgileri kurtarmak.
Ticari yazılım ürünlerinin geliştiricileri, aşağıdakiler dahil birçok amaç için keylogger içeren modülleri kullanabilir:
- hızlı kelime arama sistemleri geliştirmek (örneğin elektronik sözlükler, elektronik çevirmenler);
- isimler, şirketler, adresler için hızlı arama programları geliştirmek (örneğin, elektronik telefon rehberleri)
Keyloggerların (keylogging modüllü donanım veya yazılım ürünleri dahil) yetkisiz kullanımı, saldırganın şunları yapmasına olanak tanır:
- klavyede yazılan diğer kişilerin bilgilerini durdurmak;
- insanların banka-istemci sistemleri de dahil olmak üzere çeşitli sistemlere erişmek için kullandıkları kullanıcı adlarına ve şifrelere yetkisiz erişim elde etmek;
- bilgisayar kullanıcılarının bilgilerinin (parolalar) kriptografik korunmasına yetkisiz erişim elde etmek;
- kredi kartı yetkilendirme verilerine yetkisiz erişim elde etmek;
Keyloggerların sınıflandırılması
Türüne göre sınıflandırma
Yazılım keyloggerları bir PC kullanıcısının faaliyetleri üzerinde kontrol uygulayan yazılım ürünleri grubuna aittir. Başlangıçta, bu tür yazılım ürünleri yalnızca sistem tuşları da dahil olmak üzere klavyeye basılan tuş vuruşlarını kaydetmek ve bu verileri daha sonra bu programı kuran kişi tarafından incelenen özel bir günlük dosyasına kaydetmek için tasarlanmıştır. Günlük dosyası ağ üzerinden bir ağ sürücüsüne, Internetteki bir FTP sunucusuna, bir e-posta adresine vb. Gönderilebilir.
Ancak günümüzde, “keylogger” adını koruyan yazılım ürünleri, pencerelerden bilgi yakalama, fare tıklamaları, pano içeriği, ekranın ve etkin pencerelerin ekran görüntülerini yapma, alınan ve gönderilen tüm e-postaların kayıtlarını tutma gibi birçok ek işlev yerine getirir. , dosya etkinliğini ve sistem kayıt defterindeki değişiklikleri izleme, yazıcıya gönderilen görevleri kaydetme, bir mikrofondan gelen sesi ve web kamerasından gelen görüntüleri dinleme vb.
Donanım tuş kaydedicileri klavye ile bilgisayar arasına yerleştirilebilen veya klavyenin içine entegre edilebilen minyatür cihazlardır. Klavyede yapılan tüm tuş vuruşlarını kaydeder. Keylogging işlemi PC kullanıcısı için tamamen görünmezdir. Donanım tuş kaydedicileri, tüm tuş vuruşlarını başarılı bir şekilde yakalamak için hedef PCye herhangi bir yazılımın yüklenmesini gerektirmez. Bir donanım keylogger takıldığında, bilgisayarın açık veya kapalı olması önemli değildir. Bir kez yüklendiğinde, bir donanım keylogger ek bir güç kaynağı gerektirmediği için sınırsız süre çalışabilir.
Bu cihazların dahili kalıcı belleği, Unicode desteğiyle bile 20 milyon tuş vuruşuna kadar kayıt yapmanızı sağlar. Bu cihazlar birçok şekilde gelir, böylece bir uzman bile bazen bilgi denetimi sırasında böyle bir cihazı tespit edemez. Takıldıkları yere bağlı olarak, donanım tuş kaydedicileri harici ve dahili olabilir.
Akustik tuş kaydediciler klavyede basılan tuşlardan gelen sesleri kaydeden, bu sesleri analiz eden ve metne dönüştüren donanım cihazlarıdır.
Günlük dosyası depolama konumuna göre sınıflandırma
- HDD;
- VERİ DEPOSU;
- kayıt;
- yerel ağ;
- uzak sunucu;
Günlük dosyasını gönderme yoluyla sınıflandırma
- E-posta;
- FTP veya HTTP (yerel ağda veya Internette);
- herhangi bir kablosuz bağlantı (yakınlardaki cihazlar için radyo, IrDA, Bluetooth, WiFi vb. veya gelişmiş sistemlerde hava boşluklarını aşmak ve fiziksel olarak yalıtılmış sistemlerden veri sızıntısı sağlamak için kullanılır).
İmza veritabanlarındaki mevcudiyetine göre sınıflandırma
Tanınmış keyloggerların imzaları (küçük kod klipleri), saygın casus yazılım önleme ve antivirüs üreticilerinin imza veritabanlarına zaten dahil edilmiştir.
İmzaları imza veritabanlarına dahil edilmeyen bazı bilinmeyen keyloggerların bir dizi nedenden dolayı bilinmeyecekleri, yani:
- keyloggerlar (keylogging modülleri) çeşitli hükümet kuruluşlarının gözetimi altında geliştirilebilir;
- keyloggerlar (keylogging modülleri) geliştiricileri tarafından tescilli bir işletim sisteminin çekirdeğine dahil edilebilir;
- keyloggerlar, bir kullanıcının bilgisayarından kritik bilgilerin çalınmasıyla ilgili belirli bir görevi yerine getirmek için sınırlı sayıda (örneğin bir veya birkaç kopya halinde) geliştirilebilir (örneğin, profesyonel bilgisayar korsanları tarafından kullanılan yazılım ürünleri). Bu casus yazılım ürünleri, Internetten alınan ve keyloggerın imzasını değiştiren saldırgan tarafından derlenen hafif değiştirilmiş açık kaynaklı keyloggerlar;
- Ticari keyloggerlar, özellikle kurumsal yazılım ürünlerine modül olarak dahil olanlar, çok nadiren tanınmış anti-spyware ve / veya anti-virüs üreticilerinin imza veritabanlarına dahil edilir. Sonuç olarak, bu yazılım ürününün tamamen işlevsel bir sürümü Internete sızarsa, siber suçlular onu yaygın casus yazılım önleme veya antivirüslerle algılanmayan bir casus yazılım ürününe dönüştürebilir;
- Bir kullanıcının bilgisayarında tuş vuruşlarına müdahale etmek için kullanılan ve virüs programlarına dahil edilen tuş kaydediciler. İmza verileri virüs veritabanına girmeden önce, bu modüller bilinmemektedir. Bir örnek, son yıllarda çok fazla sorun çıkaran, tuş vuruşlarını yakalamak ve alınan bilgileri İnternete göndermek için bir modül içeren dünyaca ünlü virüslerdir.
Yetkisiz keyloggerlara karşı koruma
Bilinen yetkisiz yazılım tuş kaydedicilerine karşı koruma, yani imzaları imza veritabanlarına dahil edilir:
- imza veritabanlarının otomatik güncellenmesi ile saygın üreticilerin casus yazılım önleme yazılımı ve / veya virüsten koruma yazılımı ürünlerinin kullanımı.
"Bilinmeyen" yetkisiz yazılım tuş kaydedicilerinden koruma:
- casus yazılım ürünlerine karşı sezgisel (davranışsal) analizörler kullanan saygın üreticilerin casus yazılım önleme yazılım ürünlerinin ve / veya virüsten koruma yazılım ürünlerinin kullanılması, yani imza tabanı gerektirmez.
- klavyeden girilen verileri şifreleyen programların kullanımı. Ayrıca, donanım düzeyinde bu tür bir şifreleme gerçekleştiren klavyeleri kullanabilirsiniz.
Hem “bilinen” hem de “bilinmeyen” yetkisiz yazılım tuş kaydedicilerine karşı koruma, saygın geliştiricilerden casus yazılım önleme ürünlerinin ve / veya virüsten koruma programlarının kullanılmasını içerir. Bu ürünler casus yazılımlara aşağıdakiler yoluyla karşı koyar:
- casus ürünlerin sürekli güncellenen imza veritabanı; veya
- imza tabanı gerektirmeyen sezgisel (davranışsal) analizörler.
Yetkisiz donanım tuş kaydedicilerine karşı koruma şunları içerir:
- bilgisayar sistemlerinin kapsamlı iç ve dış denetimleri;
- sanal klavyeler kullanarak.
Geliştiricilerin bir yazılım ürününe bir keylogging modülü eklemesinin ana işaretleri
Bir yazılım ürünü, birkaç tuşa basıldıktan sonra sözcüğü yazmak için seçenekler isteyen yerleşik bir işleve sahipse, bir keylogging modülünün işini yaptığı anlamına gelir.
Keylogging modülleri, modern anlık mesajlaşma programlarının, metin editörlerinin, sözlüklerin, yazım denetleyicilerinin, klavye düzeni değiştirme programlarının vb.
Bu tür yazılım ürünlerinin tehlikesi, bilgisayar kullanıcıları için çok gerekli işlevleri gerçekleştirdikleri için resmi olarak kötü amaçlı olarak değerlendirilmemeleri gerçeğidir. Ancak, tüm işlevlerin üreticileri (geliştiricileri) tarafından açıkça duyurulduğu ebeveyn kontrolü veya çalışan izleme yazılımından farklı olarak, kullanıcılar bu tür iyi huylu programların yan işlevlerinin farkında değildir - geliştiricileri ve üreticileri bile bunlar hakkında sessizdir ... , siber suçlular, bu yazılımı sizin bilginiz olmadan yapılandırmayı başarırlarsa, bu ürünlerde keylogging işlevlerinden yararlanabilirler.